Inne
Produkcja buraków cukrowych i cukru w Polsce i w UE.
Dodano: 27/05/2018Opublikowane zostały najnowsze prognozy Komisji Europejskiej dotyczące produkcji cukru w sezonie 2017/2018. Zgonie z nimi będzie ona w krajach Unii Europejskiej zdecydowanie wyższa, niż w sezonie 2016/2017, bo aż o 22% i wyniesie ok. 20,6 mln ton.
Tak duży wzrost produkcji cukru w UE jest wynikiem zniesienia jego kwot produkcyjnych od października 2017 roku, co z kolei spowodowało zdecydowane zwiększenie areału jego upraw (wzrost o 17%). Łączny areał upraw buraka cukrowego w Europie osiągnął poziom 1.661 tys. ha.
Największe wzrosty produkcji zrealizowały kraje, które do 2016 roku miały przyznane najwyższe kwoty produkcyjne. W celu ukazania powiązań pomiędzy wielkością kwot produkcji cukru we wcześniejszych okresach, a przyrostami jego produkcji w sezonie 2017/2018 przytaczamy poniższy diagram, na którym ukazane zostały kraje UE z najwyższymi kwotami produkcji cukru w 2016 roku, czyli ostatnim roku ich obowiązywania.
Zgodnie z aktualnym raportem Komisji Europejskiej największe wzrosty zanotowali najwięksi unijnych producenci, tj. Francji o 44% - do blisko 6 mln ton i Niemcy o 39% - do 5 mln ton. Produkcja w Polsce może wzrosnąć o 19% - do 2,3 mln ton. Poza tą czołową trójką bardzo duży wzrost produkcji cukru osiągnęła Wielka Brytania, bo aż o 53% - do 1,4 mln ton.
Producenci cukru z krajów Unii Europejskiej mieli pełną świadomość, że w sezonie 201/2018 nastąpi wzrost produkcji. Dlatego już rok wcześniej UE zaczęła ograniczać jego import z krajów spoza Wspólnoty jednocześnie zwiększając jego eksport.
W efekcie w dalszym ciągu import był zdecydowanie większy od importu, ale już nie górował tak potężnie, jak w poprzednich latach.
W wyniku tych ostrożnych działań w zakresie importu w sezonie 2016/2017 do UE sprowadzono jedynie ok. 2,5 mln ton cukru, tj. o ponad 17% mniej, niż w sezonie 2015/2016.
Ponad 50% cukru przywieziono z krajów objętych porozumieniami EPA5 i EBA6 - 1,3 mln ton, oraz z państw Ameryki Łacińskiej - 259 tys. ton, Brazylii - 170 tys. ton, z Bałkanów –164 tys. ton.
Unijny eksport cukru w sezonie 2016/2017 wzrósł do 1,3 mln ton. Największym importerami cukru z UE byli: Izrael - 207 tys. ton, Egipt - 135 tys. ton, Szwajcaria - 80 tys. ton, Norwegia - 77 tys. ton i Liban - 72 tys. ton.
Zniesienie kwot produkcji cukru w październiku 2017 roku skutkowało skokowym zwiększeniem jego eksportu i tak w okresie pierwszych 3 miesięcy sezony 2017/2018 wzrósł on o 1,0 mln ton – z 0,4 mln ton do 1,4 mln ton.
A jak na tle czołowych producentów UE wypadli polscy?
Zgodnie z danymi opublikowani przez GUS w 2017 r. areał uprawy buraków cukrowych w Polsce osiągnął 225 tys. ha i tym samym był o 9,2% wyższy, niż w 2016 r.
Według danych opublikowanych przez Związek Producentów Cukru w Polsce powierzchnia uprawy buraków była nieco wyższa i wyniosła 232 tys. ha przy plonach w wysokości plony 68,6 t/ha, tym samym zbiory sięgnęły 15,7 mln ton, czyli były o ponad 16% wyższe, niż rok wcześniej. Duże zbiory spowodowały, że kampania cukrownicza w obecnym sezonie trwała aż 128 dób, czyli o 16 dłużej, niż w sezonie 2016/2017 (112 dób).
Niestety produkcja cukru w Polsce nie wzrosła tak mocno, jak zbiory, ze względu na niską zawartość cukru w burakach. W efekcie wzrost produkcji cukru wyniósł jedynie 10,9%, a jego produkcja wyniosła 2,3 mln ton.
Przypomnijmy, że już w sezonie 2016/2017 Polska miała nadwyżkę w produkcji cukru w stosunku do zapotrzebowania wewnętrznego wynoszącą nieco ponad 200 tys. ton. W obecnym sezonie 2017/2018 wzrosła ona do 600 tys. ton. W tej sytuacji jedynym ratunkiem dla jego producentów może być tylko eksport ok. 600 tys. ton cukru i to eksport poza obszar Unii Europejskiej.
Niestety obecnie nie mamy jeszcze w kraju zaplecza logistycznego pozwalającego na wyeksportowanie takich ilości towaru masowego, jakim jest cukier. Większość wywozu tego produktu z kraju musi odbywać się drogą morską, bo po pierwsze jest to towar masowy, a po drugie jego największymi importerami z UE są w większości kraje zamorskie (Izrael, Egipt, Norwegia, Liban).
Przewidując te problemy Krajowa Spółka Cukrowa (40% rynku) już buduje w gdańskim porcie nowy terminal, który umożliwi wywóz za granicę 300 tys. ton cukru rocznie (docelowo nawet 500 tys. ton).
Ale to przyszłość. Jak na razie w związku z ogromną nadprodukcją cukru mamy do czynienia z załamaniem jego cen. W stosunku do ich poziomu sprzed roku ceny cukru paczkowanego spadły w kraju o 41,9%, a cukru workowanego o 28,3%.
Jeśli chodzi o wstępne prognozy dotyczące produkcji buraka cukrowego w Polsce w sezonie 2018/2019 to wyglądają one następująco:
- areał – 230 tys. ha,
- plony – 66,0 t/ha,
- produkcja cukru – 2,3 mln ton,
- zapotrzebowanie rynku krajowego - 1,72 mln t.
Wstecz
Wasze komentarze (0)
dodaj komentarz