Inne

Polska w UE, jako producent owoców i warzyw

Polska w UE, jako producent owoców i warzyw
Dodano: 09/08/2019

W kraju nie mamy powszechnej świadomości, że Polska od kilku lat zaliczana jest do trójki – piątki czołowych producentów warzyw i owoców wśród krajów tworzących Unię Europejską. Dwa kraje od lat zajmujące czołowe miejsca na podium to Hiszpania oraz Włochy. Z tym, że mamy tu do czynienia w wyraźną specjalizacją.


Hiszpania jest największym producentem owoców spośród wszystkich krajów UE. Uprawy owoców w tym kraju zajmują powierzchnię niemal 1 mln hektarów. Jest to 1/3 wszystkich gruntów rolnych przeznaczonych łącznie pod uprawę owoców we wszystkich krajach UE.
Włochy są natomiast liderem w produkcji warzyw. Uprawiają je na powierzchni prawie 450 tys. ha, co stanowi 20% wszystkich gruntów rolnych w UE wykorzystywanych pod takie uprawy.
Polska jest zdecydowanym liderem w Unii Europejskiej w produkcji jabłek, malin, czarnej porzeczki i borówki wysokiej.
W kraju zbieramy 25%-30% wszystkich jabłek produkowanych przez kraje członkowskie UE. Łącznie w Unii zbiera się ok. 12-13 mln ton jabłek, a w Polsce w 2018 roku osiągnęliśmy poziom produkcji ok. 4 mln ton tych owoców.
W Polsce zbieramy też ok. 30% europejskich wiśni (210 tys. t w 2018 r.). Drugie miejsce zajmuje Hiszpania z udziałem 12%, a trzecie Włochy 11%.
Należymy też do czołowych producentów truskawek. Niekwestionowanym liderem jest w tym przypadku Hiszpania z udziałem ponad 30% produkcji unijnej. Nasz udział przekracza 17% (200 tys. ton w 2018 r.), a trzecie miejsce od lat zajmują Niemcy z udziałem ok. 12%.  
Kraje zajmujące czołowe miejsca w Unii Europejskiej w produkcji najpopularniejszych owoców przedstawiamy poniżej w zestawieniu tabelarycznym.



Dodajmy jeszcze do tego, że Polska jest czołowym eksporterem malin na świecie. Około 20% światowych zbiorów pochodzi z naszego kraju. 
Podobnie mocną pozycję w Europie mają polscy producenci warzyw. Jesteśmy liderem w produkcji marchwi z tym, że produkcja tego warzywa jest bardzo rozproszona i nie ma tu zdecydowanego lidera.
Udział polskich rolników w łącznej produkcji unijnej marchwi przekracza 15% (740 tys. ton w 2018 r.).  Kolejne miejsca zajmują Wielka Brytania z 13% udziałem oraz Niemcy (12%).
Biegunowo odmiennie prezentuje się sytuacja w produkcji ogórków gruntowych. W tym przypadku widać zdecydowaną dominację trzech czołowych producentów, którzy łącznie produkują 2/3 łącznej produkcji ogórków w UE. Liderami są tu: Hiszpania z niemal 30% udziałem w produkcji europejskiej, Polska z udziałem 20% oraz Holandia – 17 %.
Jeszcze mocniejsza koncentracja ma miejsce w przypadku produkcji cukinii, którą zdominowały Hiszpania i Włochy z udziałem w łącznej produkcji UE po ok. 35%-40% każde.
Polska zajmuje również wysoką piątą pozycję w produkcji pomidorów. Jest to o tyle warte podkreślenia, że warunki do ich uprawy w naszym kraju są zdecydowanie mniej sprzyjające, niż w krajach Europy Południowej.
Niekwestionowanymi europejskimi liderami w zbiorach pomidorów są Hiszpania i Włochy.
Kraje zajmujące czołowe miejsca w Unii Europejskiej w produkcji wybranych warzyw przedstawiamy w tabeli poniżej.



Na zakończenie przypomnijmy, że Polska zwana jest w Europie „pieczarkowym królem”. Jesteśmy największym producentem w UE i największym eksporterem tych grzybów na świecie. Produkujemy ponad 300 tys. ton pieczarek rokrocznie.



Wasze komentarze (0)

dodaj komentarz

* Pola wymagane
dodaj odpowiedź:
Nick*
Treść*
Oświadczam, że zapoznałem sie z regulaminem dodawania komentarzy.
Przepisz kod z obrazka:
token

Wstecz