Inne

Czołowi światowi producenci gruszek

Czołowi światowi producenci gruszek
Dodano: 21/04/2022

Czołowi światowi producenci gruszek – wg grudniowej prognozy USDA.

 

Gruszki. Owoce te nie są zbyt popularne na świecie. Jedynie w osiemnastu krajach zbiory tych owoców przekraczają poziom 10 tys. ton. Dla porównania aż 23 kraje na świecie produkują jabłka w ilości dziesięciokrotnie większej, ponad 100 tys. ton. 

Według  prognoz Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA) z grudnia 2021 roku w aktualnym sezonie 2021/22 światowa produkcja gruszek ma wynieść 23,424 mln ton. 

 

Produkcja. 

 

Rynek światowych producentów gruszek można bez trudu scharakteryzować paroma zdaniami. Jest to rynek zdominowany przez jeden kraj, który produkuje niemal ¾ wolumenu światowego. Są to Chiny. Drugie miejsce zajmuje Unia Europejska z udziałem 9,5%, a trzecie Stany Zjednoczone – 3,1%. 

Jak wielka jest dominacja Chin na tym rynku świetnie ilustruje poniższy diagram. 

 

 

 

Drugą cechą charakteryzującą ten rynek jest koncentracja produkcji w kilku krajach. Zbiory w dziesięciu czołowych stanowią ponad 97% światowej produkcji gruszek, a czterej najwięksi to poziom niemal 90%. 

Na poniższym wykresie prezentujemy siedem krajów z największą produkcją tych owoców. 

 

 

 

Wykres ten składa się z jednego wysokiego słupka, następnego drugiego dużo, dużo mniejszego, ale jeszcze wyraźnie zaznaczonego, a kolejne to już całkowite wypłaszczenie wykresu z niewielkimi, niewidocznym różnicami między kolejnymi krajami. 

Reasumując, w światowej produkcji wynoszącej trochę ponad 23 mln ton, najwięcej gruszek zbierają Chińczycy, bo ok. 18 mln ton. W krajach UE-27 zbiory w 2021 roku wyniosły 1,727 mln ton, a kolejni producenci nie przekraczali już nawet 1 miliona ton. Trzecie miejsce w produkcji gruszek na świecie zajmują Stany Zjednoczone z produkcją 605 tys. ton i kolejne Argentyna – 590 tys. ton, Turcja – 535 tys. ton, RPA – 425 tys. ton, Indie – 310 tys. ton. Ostatnie trzy miejsca zamykające pierwszą dziesiątkę okupują: Rosja, Japonia i Chile z produkcją rzędu 200-250 tys. ton.   

 

Spożycie krajowe świeżych owoców.

 

Przyjrzyjmy się jak wygląda spożycie wewnętrzne świeżych, nieprzetworzonych gruszek wśród dziesięciu czołowych ich producentów na świecie. Zależności te przedstawiamy na poniższym wykresie. 

 

 

 

Niestety ze względu na tak dużą dominację Chin wykres jest mało czytelny. 

Można zaobserwować jedynie w przypadku Chin i Unii Europejskiej, że spożycie krajowe jest niższe o ok. 10% od produkcji. W przypadku kolejnych krajów, czyli począwszy od zajmujących trzecie miejsce Stanów Zjednoczonych  

po 8. na liście Rosję, niewiele można dostrzec. 

Dlatego też zastosujemy nietypową metodę i wyeliminujemy z zestawienia lidera prezentując jedynie dane dotyczące krajów zajmujące miejsca od 2-8. 

Po usunięciu danych Chin pozostałe kraje prezentują się jak poniżej. 

 

 

Oto jakie wnioski możemy wyciągnąć z powyższych informacji:

- z 22,4 mln ton owoców zbieranych w tych 8 krajach, aż 21,4 mln ton stanowi spożycie wewnętrzne świeżych, nieprzetworzonych owoców (95,6%), czyli bardzo mały wolumen może być przeznaczony na eksport, czy też na potrzeby przemysłu przetwórczego,

- pięciu największych producentów gruszek całkowicie zaspokaja swoje zapotrzebowanie wewnętrzne. Kraje zajmujące kolejne dwa miejsca, czyli Indie i Rosja, wspomagają się importem,

- Argentyna i RPA mają wysoką nadwyżkę produkcji nad spożyciem i spokojnie mogą ją eksportować. 

Z powyższego wynika jeszcze jeden wniosek, że na świecie owoc ten nie zalicza się do najpopularniejszych.



Wasze komentarze (0)

dodaj komentarz

* Pola wymagane
dodaj odpowiedź:
Nick*
Treść*
Oświadczam, że zapoznałem sie z regulaminem dodawania komentarzy.
Przepisz kod z obrazka:
token

Wstecz