Rynek roślin oleistych

Produkcja oleistych na świecie!

Produkcja oleistych na świecie!
Dodano: 12/03/2018

Zgodnie ze styczniowym raportem Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA) mieliśmy kolejny rekordowy sezon produkcji siedmiu podstawowych surowców oleistych na świecie. Szacunkowa wielkość zbiorów w sezonie 2017/2018 sięga 580,1 mln ton. Przypomnijmy, że poprzedni rekord został ustanowiony w ubiegłym sezonie 2016/2017, kiedy zebrane zostało na świecie 573,7 mln ton nasion siedmiu głównych roślin oleistych.
Przypomnijmy, które z nasion roślin oleistych zaliczamy do grupy siedmiu najważniejszych oraz jak wyglądają obecne szacunki globalnej produkcji dla każdego z nich w sezonie 2017/2018:
1/ soja – 348,6 mln ton,
2/ rzepak – 72,9 mln ton,
3/ słonecznik – 45,8 mln ton,
4/ bawełna – 44,0 mln ton,
5/ orzechy ziemne – 44,3 mln ton,
6/ palma olejowa – 18,5 mln ton,
7/ kopra – 5,5 mln ton. 

Powyższe zestawienie wyraźnie ukazuje, jak wielki udział w produkcji nasion oleistych ma soja. Jej udział w łącznych światowych zbiorach roślin tej grupy przekracza 60%, a wielkość jej produkcji prawie pięciokrotnie przewyższa poziomy osiągane przez następną roślinę w tym zestawieniu, jaką jest rzepak.  
Jeszcze wyraźniej widać dominację soi na poniższym diagramie obrazującym strukturę produkcji głównych roślin oleistych w obecnym sezonie.

                       
                           
Przewagę soi, którą chcieliśmy ukazać, na wykresie widać wyraźnie, ale dla wielu spośród nas zaskoczeniem może być informacja, że 3-5 pozycję wśród najpopularniejszych na świecie roślin, z których tłoczony jest olej, są nasiona bawełny – zbiory na poziomie niemal identycznym, jak zbiory słonecznika i orzechów ziemnych. Jej produkcja jest jedynie o 1/3 niższa od produkcji rzepaku, czyli rośliny zajmującej pozycję światowego wicelidera zaraz po soi. 
Ostatnią pozycję na liście 7 podstawowych oleistych zajmuje kopra, której produkcja sięga 5,5 mln ton. Kopra jest to wysuszony miąższ orzechów palmy kokosowej - zawierający ponad 60% tłuszczu, z którego tłoczy się olej kokosowy. Produktem uzyskanym po wytłoczeniu oleju z kopry – po oczyszczeniu i rozdrobnieniu - są wiórki kokosowe wykorzystywane w przemyśle cukierniczym.
Światowa produkcja soi w sezonie 2017/2018 szacowana jest na 348,6 mln ton, co oznacza nieznaczny spadek w stosunku do poprzedniego sezonu (351,4 mln ton). Większa produkcja ma być w Brazylii (o trochę ponad 2 mln ton) i UE (+0,3 mln ton), a mniejsza w Argentynie (o 1 mln ton) i USA.
Udział krajów – największych producentów - w łącznej globalnej produkcji soi przedstawia poniższy diagram.

                   
                           
Od kilku lat liderem produkcji soi na świecie są Stany Zjednoczone. Zwraca uwagę koncentracja jej produkcji w 3 krajach. USA, Brazylia i Argentyna produkują 80% jej łącznej światowej produkcji.
Drugą pozycję na liście podstawowych roślin oleistych od wielu lat zajmuje rzepak.
Do czołowych jego globalnych producentów należą kraje UE, Kanada, Chiny, Indie i Australia, a spośród krajów UE: Francja, Niemcy, Polska i Wielka Brytania.
Zwraca uwagę dynamiczny wzrost produkcji rzepaku w Kanadzie. Jeszcze 2-3 lata temu w Kanadzie zbierane było 15-16 mln ton rzepaku. W sezonie 2017/2018 ma to być nawet ok. 21,5 mln ton (pół roku temu nasz IERiGŻ prognozował 18,5 mln ton).
Światowym liderem nadal pozostaje UE, ale ze swoją produkcją szacowaną na 22,1 mln ton w obecnym sezonie już tylko nieznacznie wyprzedza Kanadę.
Kolejne pozycje wśród czołowych światowych producentów rzepaku zajmują Chiny (ok. 13,0 mln ton), Indie ( ca 6,5 mln ton) oraz Australia (3,6 mln ton).



Wasze komentarze (0)

dodaj komentarz

* Pola wymagane
dodaj odpowiedź:
Nick*
Treść*
Oświadczam, że zapoznałem sie z regulaminem dodawania komentarzy.
Przepisz kod z obrazka:
token

Wstecz