Rynek roślin oleistych

Światowy rynek surowców oleistych.

Światowy rynek surowców oleistych.
Dodano: 17/12/2015

      Odpowiadając na zgłaszane życzenia dzisiaj krótko scharakteryzujemy światowy rynek oleistych, a na jego tle w kolejnych artykułach rynek UE. Pytania dotyczyły nie tylko ogólnej charakterystyki tego rynku, ale także które ziarna zaliczamy do ważących dla tego rynku i jakie ilości ich się produkuje.
Na początek nieco informacji obrazujących światowy rynek surowców oleistych.
      Rynek ten od lat zdominowała soja osiągając udziały przekraczające aktualnie 62%.  Soja i kolejne surowce oleiste o najwyższych udziałach w rynku światowym to:
- soja (62,3% światowej produkcji oleistych),
- rzepak (12,3%),
- słonecznik (8,1%),
- bawełna (7,7%),
- orzechy ziemne (5,4%),
- nasiona palmy olejowej (3,0%),
- kopra (0,9%).
Wszystkie wymienione w tym miejscu surowce oleiste stanowią grupę określaną jako grupa „siedmiu roślin oleistych”.
      Uprawa trzech surowców z tej grupy charakteryzuje się wysoką koncentracją geograficzną i tak:
- soja - uprawiana jest głównie w USA, Brazylii i Argentynie (ponad 80% produkcji światowej),
- rzepak – około 90% globalnej produkcji ma miejsce w UE, Chinach, Kanadzie i Indiach,
- ziarno palmy oleistej – około 90% pochodzi z Indonezji i Malezji.
Jedną trzecią światowej produkcji rzepaku produkuje UE. Drugą pozycję wśród jego producentów w ostatnich latach wywalczyła Kanada zdecydowanie wyprzedzając Chiny, a dalej plasują się Indie oraz Australia.
Produkcja roślin oleistych charakteryzuje się też mocną dynamika wzrostu produkcji. Od początku wieku produkcja światowa soi oraz rzepaku prawie podwoiła się. Wynikało to zarówno ze wzrostu obsiewanego areału, jak i wzrostu plonów.
      O bieżącej sytuacji w zakresie produkcji siedmiu głównych surowców oleistych w sezonie 2015/1016 będziecie Państwo mogli przeczytać w kolejnym artykule.

JKG



Wasze komentarze (0)

dodaj komentarz

* Pola wymagane
dodaj odpowiedź:
Nick*
Treść*
Oświadczam, że zapoznałem sie z regulaminem dodawania komentarzy.
Przepisz kod z obrazka:
token

Wstecz