Rynek roślin oleistych

Olej palmowy

Olej palmowy
Dodano: 13/04/2019

Olej palmowy wytwarza się z owoców palmy oleistej. To jedna trzecia światowej produkcji olejów roślinnych. Ma bardzo szerokie zastosowanie szczególnie do celów spożywczych. Wchodzi w skład ciastek, chipsów, margaryn, mięsa, ryb, batonach, płatkach śniadaniowych.
Używany jest również do produkcji w wielu innych branżach: do wytwarzania biopaliw, środków czyszczących, czy w produkcji kosmetyków. Analitycy wskazują, że olej palmowy wchodzi w skład ponad 50% produktów obecnie wytwarzanych na świecie.


Skąd się wziął olej palmowy i od kiedy ludzkość z niego korzysta?


Wykorzystywany jest od ponad pięciu tysięcy lat. Odkrycia archeologiczne w Egipcie, gdzie znaleziono resztki oleju palmowego w naczyniach ceramicznych pochodzących sprzed 3 tysięcy lat p.n.e., dowodzą, że już wtedy był jednym z ważnych towarów sprowadzanych najprawdopodobniej z Afryki Środkowej, gdyż tam występowała pospolicie palma oleista. Głównie na terenach obecnych państw pasie od Nigerii do Wybrzeża Kości Słoniowej.


Mapa Afryki Środkowo-Zachodniej.
 


Dopiero w XVI wieku jej nasiona z Afryki tropikalnej trafiły do Ameryki Południowej, a trzysta lat (XIX w.) później do Azji Południowo-Wschodniej. Ciepły, wilgotny klimat dał palmie oleistej wręcz idealne warunki do ekspansji.
Dla mieszkańców Afryki Środkowej i Zachodniej, Malezji, Indonezji olej palmowy jest podstawowym składnikiem zdrowej tropikalnej diety. Jest on uzyskiwany z mięsistej otoczki w procesie miażdżenia na papkę, a następnie wyciskanie. W krajach tych od stuleci pozyskiwany jest w takiej właśnie formie przez każdą rodzinę na własne potrzeby. Dla mieszkańców tych regionów olej palmowy jest podstawowym źródłem tłuszczu w ich diecie. Trzeba podkreślić zdrowej diety, gdyż spożywany jest w formie nierafinowanej. Dieta przeciętnego obywatela Malezji zawiera aż 27% tłuszczu, z czego ponad 80%, to właśnie olej palmowy. Olej nierafinowany ma charakterystyczną czerwoną barwę i osiąga zdecydowanie wyższe ceny od rafinowanego. Powszechnie traktowany jest jako produkt zdrowotny.


Palma oleista owocuje od trzeciego roku po posadzeniu i plonuje przez minimum 25 lat. Produkcja owoców trwa przez cały rok, a zbiory z każdej palmy odbywają się mniej więcej co miesiąc (12 razy na rok). Owoce wielkością zbliżone są do małych śliwek. Rosną w ciężkich owocostanach, których waga wynosi od 10 do 25 kilogramów. Jeden taki owocostan tworzy od tysiąca do 3 tysięcy owoców. Jądro każdego owocu (nasiono) otoczone jest mięsistym miąższem zwanym „mezokarpem”. Właśnie „mezokarp” jest tą częścią owocu, z której pozyskuje się gross oleju. Przy produkcji przemysłowej olej pozyskiwany jest także z nasion.  


Palma olejowa jest najbardziej olejodajną rośliną spośród wszystkich uprawianych na świecie. Z jednego hektara uprawy palmy oleistej jesteśmy w stanie uzyskać trzykrotnie więcej oleju niż z kokosów i 10 razy więcej niż z soi.
Kraje produkujące największe ilości oleju palmowego są: Malezja, Indonezja, Nigeria, Wybrzeże Kości Słoniowej, Kolumbia, Tajlandia, Papua Nowa Gwinea i Ekwador. W ostatnich latach szybko próbuje do nich dołączyć Brazylia wycinając pod plantacje tej palmy ogromne obszary puszcz amazońskich. Z tym, że niekwestionowanym liderem w produkcji oleju palmowego jest Malezja wytwarzająca go więcej, niż wszyscy pozostali producenci razem wzięci. Drugie miejsce zajmuje Indonezja. Te dwa kraje wytwarzają ponad 80% światowej produkcji oleju palmowego.

Mapa fragmentu Azji Południowo-Wschodniej z krajami głównymi producentami oleju palmowego na świecie: Malezją, Indonezja i Papuą Nową Gwineą.

 

Światowa konsumpcja oleju palmowego sięgnęła w ostatnich latach 60 milionów ton.
Pozyskiwanie terenów pod uprawę palmy oleistej wiąże się z wyniszczaniem lasów deszczowych w Malezji i Indonezji, a ostatnio także w Brazylii.
Lasy są najpierw wypalane, a następnie karczowane. Ze względu na swoją specyfikę podłoża pozostałe po wykarczowanych lasach deszczowych emitują wyjątkowo duże ilości dwutlenku węgla. Jak wielkie są to ilości? Wręcz ogromne. Indonezja jest trzecim na świecie krajem spośród tych, które emitują największe ilości dwutlenku węgla do atmosfery. Wyprzedzają ja tylko USA i Chiny.
A przecież nie są to jedyne straty. Brutalny sposób usuwania lasów deszczowych pod przyszłe plantacje powoduje śmierć w płomieniach milionów zwierząt w zdecydowanej większości nie mających żadnych szans na ucieczkę z lasów ogarniętych płomieniami. A przecież na terenach tych nie żyją jedynie zwierzęta, ale również ludzie. W Brazylii, Malezji i Indonezji także plemiona, które jeszcze nie miały styczności z naszą cywilizacją. Cywilizacja ta zgotowała im straszny los w wielu przypadkach powodując ich całkowite wyniszczenie.   



Wasze komentarze (0)

dodaj komentarz

* Pola wymagane
dodaj odpowiedź:
Nick*
Treść*
Oświadczam, że zapoznałem sie z regulaminem dodawania komentarzy.
Przepisz kod z obrazka:
token

Wstecz