Rynek roślin oleistych

Opłacalność produkcji rzepaku – cz. I: koszty

Opłacalność produkcji rzepaku – cz. I: koszty
Dodano: 07/01/2016

Ostatnio kilka osób zwróciło się do nas z pytaniami dotyczącymi kosztów produkcji rzepaku oraz jego opłacalności. Niektórzy pytając wyrażali także opinię, że przy obecnych cenach ziarna rzepaku jego produkcja byłaby nieopłacalna, gdyby nie było dopłat bezpośrednich. Aby odpowiedzieć na to pytanie przeanalizujemy koszty produkcji rzepaku. Będziemy przy tym opierać się na „Kalkulacji uprawy 1 ha rzepaku” opracowanej przez Wielkopolską Izbę Rolniczą dla zbiorów w 2014 roku.
Z kalkulacji kosztów wynika, że całkowite koszty uprawy 1 ha rzepaku wyniosły 5.065 zł.
Ciekawą wiedzę uzyskujemy analizując udział poszczególnych grup kosztów w kosztach całkowitych.
Najbardziej znaczący udział mają w nich koszty nawozów sięgające 31,5% (saletra amonowa 5 dt, 708 zł, Polifoska (6/20/30) 4 dt, 751 zł i Ca/Mg 4 tony co 4 lata, 135 zł).
Kolejne ważniejsze grupy kosztów to: 
- praca ciągnika – 12,7%,
- amortyzacja – 12,5%,
- środki ochrony roślin – 10,0%,
- podatki i ubezpieczenia (upraw i OC) – 7,7%,
- usługi (zbiory: Bizon, wapnowanie: 1 raz na 4 lata) – 8,6%,
- materiał siewny – 6,3% (40 kg; 320 zł).
W pracy ciągnika skalkulowano łącznie 15,2 godzin jego wykorzystania przy 15 wyjazdach w pole - z tego 3 wyjazdy do ciężkich prac polowych (podorywka, orka siewna i uprawa przedsiewna) na łącznie 6,1 godzin.
Przypomnijmy, łączne koszty uprawy 1 ha rzepaku wyniosły 5.065 zł.


Gdzie możemy szukać oszczędności. Biorąc pod uwagę strukturę kosztów, w których koszty nawozów stanowią prawie 1/3 kosztów całkowitych (ca 1600 zł/ha), należałoby sprawdzić, czy nie ma na rynku tańszych odpowiedników nawozów stosowanych w gospodarstwie. Tu mogą być największe rezerwy.
W następnym artykule dokończymy temat. Przeanalizujemy przychody i ocenimy opłacalność produkcji rzepaku.


Na zakończenie odpowiedź na pytanie dotyczące przerobu soi na świecie zadane nam przy artykule o siedmiu głównych roślinach oleistych przed 2 tygodniami. .
Międzynarodowa Rada Zbożowa prognozuje globalne zużycie soi w sezonie 2015/2016 na poziomie 317 mln ton (produkcja 321 mln ton). Byłby to 3% wzrost w stosunku do światowego przerobu soi w poprzednim sezonie (307 mln ton).

(JKG)



Wasze komentarze (0)

dodaj komentarz

* Pola wymagane
dodaj odpowiedź:
Nick*
Treść*
Oświadczam, że zapoznałem sie z regulaminem dodawania komentarzy.
Przepisz kod z obrazka:
token

Wstecz