Rynek roślin oleistych

Soja - produkcja na świecie

Soja  - produkcja na świecie
Dodano: 30/10/2019

Globalna produkcja soi oscyluje wokół poziomu 360 milinów ton.
W ostatnich latach niekwestionowanym liderem w produkcji nasion soi były Stany Zjednoczone z produkcją rzędu 130 mln ton.  W obecnym sezonie USDA prognozuje wręcz załamanie uprawy tej rośliny w USA, tj. spadek do poziomu 96,6 mln ton. W tej sytuacji nowym światowym liderem ma zostać Brazylia z produkcją 123 mln ton. Trzecie i kolejne miejsca mają zająć: Argentyna 53 mln ton, Chiny 17,1 mln ton, Indie 11,0 mln ton, Paragwaj 10,2 mln ton, Kanada 6,5 mln ton, Rosja 4,3 mln ton i Ukraina 3,6 mln ton. 
Produkcja soi w krajach EU-27 jest niewielka. Wynosi 2,6 mln ton, czyli nie sięga nawet 1% udziałów w zbiorach światowych.
Czołowych dwunastu światowych producentów soi przedstawiamy na poniższym wykresie.

              
Wykres unaocznia, jak bardzo skoncentrowana jest produkcja soi na świecie. Kraje zajmujące dwa pierwsze miejsca wytwarzają 60% globalnej produkcji, a pierwsza trójka prawie ¾.


Jeszcze jedna ciekawa obserwacja. Ponad 50% światowej produkcji soi zbierana jest w krajach Ameryki Południowej.
Przyjrzyjmy się, jak wygląda handel międzynarodowy tym ziarnem.
Na początek eksport. Sprzedaż zagraniczną zdominowały dwa kraje. Brazylia i Stany Zjednoczone. Przedstawiamy to na poniższym diagramie.


   
Globalny eksport soi wynosi 150 mln ton, z tego 80% sprzedają za granicę właśnie te dwa kraje.

 

A jak wyglądają zakupy soi. W tym przypadku także mamy do czynienia z dominacją. Jej autorem jest Państwo Środka. Chiny sprowadzają z zagranicy, aż 85 milionów ton tego ziarna. Stanowi to niemal 60% międzynarodowych obrotów. Drugie miejsce wśród importerów soi zajmują kraje Unii Europejskiej, ale ich łączny import jest niemal 6-krotnie mniejszy od chińskiego i wynosi 15,1 miliona ton.

 

Czołowych importerów nasion soi przedstawia poniższy diagram.


               
Widać tu olbrzymią dominację Chin i mimo wszystko relatywnie duży import Unii Europejskiej. Zakupy zagraniczne krajów zajmujących następne pozycje są już zdecydowanie mniejsze. Trzecie miejsce zajmuje Meksyk z importem rzędu 6,8 mln ton, a następne szereg państw z zakupami na poziomie 3-4 mln ton. Są to kolejno: Argentyna, Egipt, Tajlandia, Japonia i Indonezja.
Przeanalizujmy teraz jak przedstawia się spożycie krajowe u czołowych dziesięciu światowych producentów soi. Przyglądając się ogromnemu importowi tego ziarna realizowanemu przez Chiny możemy przypuszczać, że potrzeby krajowe Państwa Środka są zdecydowanie wyższe, niż wolumen tego ziarna produkowany na miejscu.


Na wykresie przedstawiamy prognozę wielkości produkcji soi i jej spożycia wewnętrznego u czołowych ośmiu jej producentów na świecie.
                                  
                                                               
Przypuszczenia dotyczące Chin w całości się potwierdziły. Zużywają one 6-krotnie więcej tego ziarna, niż wytwarzają u siebie. Także Rosja więcej zużywa soi, niż produkuje jej w kraju.
Na diagramie pokazujemy ośmiu największych producentów soi, w związku z czym nie ma tu drugiego największego importera, jakim jest Unia Europejska. UE nie „załapała”, ponieważ zajmuje dopiero 11 pozycję na świecie pod względem wielkości zbiorów. Ma ona podobną sytuację do Chin. Przy produkcji 2,6 mln ton ziarna soi spożycie łączne krajów UE wynosi aż 17,56 mln ton tego ziarna, czyli jest niemal 7-krotnie wyższe od rodzimych zbiorów.

Na koniec ciekawostka, jak wygląda wydajność w uprawie soi u 12 czołowych jej producentów na świecie.

Przedstawiamy to na wykresie.

 

                    
Widać tu spore zróżnicowanie. Najniższe średnie plony mają Indie (1,0 t/ha) i Rosja (1,5 t/ha), natomiast najwyższe liderzy w produkcji: Brazylia (3,3 t/ha), USA (3,2 t/ha) i Argentyna (3,0 t/ha).



Wasze komentarze (2)

dodaj komentarz

~Konrad72 [21-01-2020 21:26:26]
odpowiedz ależ informacji. Dowiedziałem się z tego artykułu masę nowych rzeczy. SUPER
~jdst [05-12-2019 17:02:22]
odpowiedz podoba mi się to, co piszecie. Chętnie przeczytałbym o tym, jaką część wyprodukowanej soi przeznacza się na konkretne wyroby( np. śruta, olej, mąka, farby, tofu i inne). Dziękuję.
* Pola wymagane
dodaj odpowiedź:
Nick*
Treść*
Oświadczam, że zapoznałem sie z regulaminem dodawania komentarzy.
Przepisz kod z obrazka:
token

Wstecz