Rynek roślin oleistych

Olej z pestek dyni

Olej z pestek dyni
Dodano: 24/02/2021

Jak wartościowy i jak ceniony jest olej z pestek dyni, świetnie obrazują opinie jego fanów:

 

"Tutaj mamy nasz ulubiony domowy olej. Olej z pestek dyni. Zjadamy go po prostu solo, jako przystawka. Świetnie się też sprawdza w roli dodatku do zup kremów, do lodów waniliowych i do surówek z marchewką. Ma niesamowity – głęboki orzechowy aromat i nieziemski finisz. Cudownie doładowuje dania.”

„Uwielbiam za jego intensywny, zielony kolor i lekko orzechowy smak. Na dodatek działa przeciwzapalnie i poprawia odporność organizmu. Jeśli olej z czarnuszki ma dla Was zbyt intensywny smak a szukacie oleju, który będzie pomagał w walce z infekcjami i poprawiał odporność to zdecydowanie polecam olej z pestek dyni.”

 

Znaczące ilości oleju z pestek dyni tłoczy się w Austrii oraz w obu Amerykach, gdzie dynia jest powszechnie uprawiana. W Europie szczególnie ceniony jest w Austrii, Słowenii, Chorwacji i na Węgrzech. 

 

Najwyższej jakości olej z pestek dyni nierozerwalnie kojarzy się ze Styrią, regionem położonym w środkowej Europie na pograniczu Austrii i Słowenii. Styria ma wilgotny, śródziemnomorski klimat, bez przymrozków w okresie wegetacji oraz piaszczyste gleby. Warunki te wyjątkowo sprzyjają uprawie dyni.  

Właśnie w tych okolicach w pierwszej połowie XVIII wieku zapoczątkowano tłoczenie tego oleju, zwanego ze względu na swoją głęboką, zieloną barwę „zielonym złotem”, co trafnie oddaje jego niezaprzeczalne zalety. Uprawiane tu od wieków odmiany dyni jadalnych mają  ok. 3-4 kg wagi, smaczny żółty miąższ i bardzo duże ilości zielonych, bezłupinowych nasion, które pozbawione są łuskowatej okrywy i nadają się do bezpośredniej konsumpcji. 

 

Do wytłoczenia 1 litra oleju potrzeba ok. 35 tys. nasion; jedna dynia ma ich o 1 tysiąca. Z pestek dyni zebranych z 1 hektara można otrzymać od. 200 litrów oleju. Dla porównania z uprawy 1 hektara rzepaku mamy ok. 1.200 litrów 

 

W Polsce tłoczymy olej z nasion ukrytych w łupinach. Olej ten nie jest tak słynny jak oleje styryjskie, niemniej drogocenne dla zdrowia właściwości oba mają zbliżone. 

 

Podobnie jak wiele innych nasion oleistych również nasiona dyni mają dużo białka (ok. 25 g), ale ich wyróżnikiem wśród tych roślin jest wyjątkowo wysoka zawartość magnezu. Mają go aż 540 mg w 100 g pestek. Dlatego też są wskazane dla osób żyjących w stresie, czy też pijących duże ilości kawy.  

Ze względu na swoje właściwości zdrowotne olej z pestek dyni od dawna znany jest w medycynie ludowej. Najczęściej stosuje się go jako środek na pasożyty układu pokarmowego oraz na stany zapalne dróg moczowych i przerosty prostaty. Potrafi też być skuteczny przypadku wielu innych przypadłości. Jednak olej z pestek dyni należy stosować z umiarem, spożywając przy tym produkty zawierające duże ilości kwasów nienasyconych omega-3 oraz z przerwami między kolejnymi cyklami. Zalecane jest to, gdyż zawiera on bardzo dużo kwasów tłuszczowych imega-6, ale jednocześnie prawie nie występują w nim kwasy tłuszczowe omega-3. Badania jednoznacznie wykazują, że spożywanie w dużych ilościach produktów charakteryzujących się właśnie takimi proporcjami obu kwasów tłuszczowych może być szkodliwe dla organizmu, a czasami wręcz sprzyjać rozwojowi niektórych nowotworów, np. piersi. Z tych względów przy regularnym spożywaniu oleju z pestek dyni zalecane jest uzupełnienie diety o produkty bogate w kwas tłuszczowy omega-3. Oba kwasy  należy spożywać w odpowiednich proporcjach. Stosunek kwasów wielonienasyconych omega-6 do omega-3 w profilaktyce powinien być niższy od 5:1, a optymalny to 2:1.  

 

Olej z pestek dyni dzięki licznym składnikom mineralnym, związkom i witamin jest wykorzystywany w profilaktyce oraz leczeniu licznych schorzeń i chorób:

układu pokarmowego – działa oczyszczająco, odtruwająco, wspomaga funkcjonowanie narządów trawiennych oraz usuwanie toksyn z organizmu. Często stosowany do usuwania pasożytów układu pokarmowego (m.in. owsiki, tasiemiec, glista ludzka).  

układu moczowego – skutecznie wspiera leczenie chorób układu, a szczególnie pęcherza moczowego, 

układu krwionośnego – obniża ryzyko chorób serca, obniża we krwi poziom trójglicerydów i złego cholesterolu (LDL), a jednocześnie podwyższa poziom dobrego (HDL), 

układu oddechowego – ma właściwości przeciwzapalnie, pomaga na bolące gardło,  

włosów – może być stosowany wewnętrznie i zewnętrznie. Wzmacnia cebulki, zapobiega wypadaniu włosów, przeciwdziała ich wypadaniu i rozdwajaniu. Włosy rosną szybciej i nabierają połysku, 

skóry – działa przeciwzapalnie, powoduje zmniejszenie zmian trądzikowych, celulitowych oraz rozstępów,  przyspiesza gojenie ran, chroni przed promieniowaniem UV.

Poniżej prezentujemy wyniki badania przeprowadzonego na Uniwersytecie w Tunisie. W trakcie tego badania porównano szybkość gojenia się ran m.in. przy zastosowaniu oleju z pestek dyni.

 

 

 

Na załączonych zdjęciach widać jak szybko postępował proces gojenia się ran leczonych:

- w sposób naturalny - stosowano tylko sól fizjologiczną przeciwdziałającą zakażeniu (w. 1.),

- stosując powszechnie dostępne środku przyspieszające gojenie (w. 2.), 

- stosując olej  z pestek dyni (w. 3.). 

Olej z pestek dyni pozytywnie działa na sprawność mózgu i psychikę – dzięki bardzo wysokiej zawartości magnezu działa antystresowo, poprawia nastrój, wspiera pamięć i koncentrację, pozytywnie stymuluje pracę mózgu.

Chętnie też jest wykorzystywany w kuchni – stosuje się wyłącznie do dań na zimno naprzemiennie z olejem lnianym, rzepakowym i oliwą z oliwek.

Stosowanie - wykorzystywać wyłącznie olej tłoczony na zimno, nierafinowany i nieoczyszczony. Po otwarciu przechowywać w lodówce. Zużyć w okresie do 3 miesięcy i dlatego najlepiej kupować w małych, ciemnych butelkach. Zawiesina na dnie butelki jest jednym z czynników potwierdzających wysoką jakość oleju. 

Spożywać do dwóch łyżeczek dziennie przez 2 miesiące. Potem zrobić 1-2 miesięczną przerwę. 

 

Jeszcze raz podkreślmy, że ze względu na nienajlepsze proporcje w zawartości kwasów tłuszczowych omega-6 (duża ilość) oraz omega-3 (niemal całkowity brak) w przypadku systematycznego systematycznego spożywania oleju z pestek dyni niezbędne jest  uzupełnienie diety o produkty ze zwiększoną zawartością kwasów omega-3. Takimi produktami mogą być np. olej lniany lub rzepakowy, w których proporcje obu kwasów tłuszczowych są wręcz idealne. Jest to o tyle ważne, że w diecie przeciętnego Kowalskiego zdecydowanie przeważają kwasy omega-6, które w nadmiarze (bez odpowiedniej ilości omega-3) mogą być wręcz szkodliwe. 



Wasze komentarze (0)

dodaj komentarz

* Pola wymagane
dodaj odpowiedź:
Nick*
Treść*
Oświadczam, że zapoznałem sie z regulaminem dodawania komentarzy.
Przepisz kod z obrazka:
token

Wstecz