Rynek roślin oleistych

Światowa produkcja soi w latach 2015/2016

Światowa produkcja soi w latach 2015/2016
Dodano: 05/05/2016

Pod koniec kwietnia USDA jak co miesiąc zaktualizowała swoje prognozy produkcji oleistych na świecie w sezonie 2015/2016. Według nich globalne zbiory oleistych w bieżącym sezonie wyniosą 527 mln ton.
W prognozie tej oczywiście ujęta została także soja, której zbiory wg USDA o 200 tys. ton przekraczają 320 mln ton i są na poziomie niemal identycznym, jak w sezonie 2015/2015 (319,6 mln ton). Warte zauważenia jest, że zgodnie z prognozami USDA jest to czwarty rok z rzędu wzrostu globalnej produkcji soi. 
Specjaliści z Międzynarodowej rady Zbożowej prognozują światowe zbiory soi w obecnym sezonie 2015/2016 na poziomie 323 mln ton. W najbliższej przyszłości, czyli w nadchodzącym sezonie 2016/2017 według nich nastąpi 1% spadek produkcji soi do poziomu 320 mln ton.
Jako ciekawostkę można podać informację o przewidywanym rekordowym imporcie soi przez Chiny, który w sezonie 2015/2016 ma sięgnąć 83 mln ton (w sezonie 2014/2015 - 78,4 mln ton).
Ameryka Północna i Ameryka Południowa.
Eksperci MRZ prognozują, że zbiory soi w Stanach Zjednoczonych w sezonie 2016/2017  osiągną wielkość 103,2 mln ton (w sezonie 2015/2016 – 99,5 mln ton). Mają one być wyższe o 9 mln ton w stosunku do średniej z 5 ostatnich sezonów.
W Kanadzie w sezonie 2016/2017 areał obsiany soją jest zbliżony do wielkości w sezon poprzednim. Jednakże plony soi w Kanadzie w 2015 roku były wyjątkowo dobre. W 2016 roku maja być niższe aż o 8% i w związku z tym, w takim samym stopniu mają się zmniejszyć zbiory.
W Brazylii w obecnym sezonie zebrane zostało 100 mln ton soi. MRZ przewiduje, że w kolejnym sezonie 2016/2017 zwiększą się one o 3,5%, do poziomu ok. 103,5 mln ton. Jest to o tyle istotna informacja, że Brazylia jest światowym liderem w eksporcie tego ziarna.
Argentyna. Zbiory soi w Argentynie w nadchodzącym sezonie prognozowane są na poziomie 56 mln ton (spadek o 8%).

(JKG)



Wasze komentarze (0)

dodaj komentarz

* Pola wymagane
dodaj odpowiedź:
Nick*
Treść*
Oświadczam, że zapoznałem sie z regulaminem dodawania komentarzy.
Przepisz kod z obrazka:
token

Wstecz