Rynek roślin oleistych
Zalety wynikajace z uprawy soi.
Dodano: 05/01/2017Wiele wskazuje na to, że uprawa soi w Polsce w najbliższych latach może naprawdę dynamicznie przyspieszyć.
W ujęciu regulacji w zakresie płatności bezpośrednich na lata 2015–2020 uprawa soi może okazać się trafionym przedsięwzięciem, ponieważ spełnia kryteria posiadania obszarów proekologicznych, które są jednym z warunków zazieleniania.
Nasiona tej rośliny zaczęliśmy eksperymentalnie uprawiać w kraju przed 6-7 laty. Obecnie jej areał sięga 25 tys. ha. Tak prekursorem, jak i obecnym liderem wśród województw jest Opolszczyzna, której udział w krajowych zbiorach przekracza 10%. Opłacalność produkcji soi – wg zgodnej opinii jej producentów - zapewnia plon przekraczający 2 tony. W ostatnich 2 latach średnie plony soi w kraju wynosiły ponad 2,5 t/ha.
Soja ma cenne właściwości odżywcze. Zawiera białka (40%) o wspaniałym składzie aminokwasowym oraz olej (20%) zawierający nienasycone kwasy tłuszczowe.
Zwartość oleju w soi jest o połowę niższa, niż w nasionach rzepaku, czy słonecznika, ale za to jej produkcja jest zdecydowanie tańsza.
Jest cenioną rośliną przedplonową, która mocno wzbogaca glebę w azot pobierany z powietrza.
Dodatkowo korzenie tej rośliny drenują bardzo głęboko glebę spulchniając ją. Mają także zdolność akumulowania trudno przyswajalnych składników znajdujących się w głębokich warstwach gleby i transportowania ich do warstwy wierzchniej. Z tych względów jest wyjątkowo dobrym przedplonem dla pszenicy ozimej.
W naszych warunkach klimatycznych do uprawy nadają się odmiany o okresie wegetacji nieprzekraczającym 140 dni, a optymalnie 120-130 dni.
Soja potrzebuje gleb żyznych, przewiewnych, dobrze utrzymujących wodę.
Roślina ta nie toleruje chwastów, dlatego dobrze jest wysiewać ją po zbożach, które zostawiają grunt wolny od nich. Należy też przestrzegać zasady, aby nie siać jej częściej, jak co 4 lata na tym samym polu.
Soja jest rośliną ciepłolubną i w okresie jej kwitnienia temperatura nie może spadać w nocy poniżej 12 stopni.
(JKG)
Wstecz
Wasze komentarze (0)
dodaj komentarz