Rynek zbóż

Wzrost areału upraw zbóż jarych w 2016 roku, aż o 30%

Wzrost areału upraw zbóż jarych w 2016 roku, aż o 30%
Dodano: 07/07/2016

W ostatnich dwóch artykułach skupiliśmy się na stratach zimowych i wiosennych spowodowanych brakiem okrywy śnieżnej, mrozami i wietrzną pogodą w zimie oraz utrzymującą się od wielu miesięcy suszą, która daje się we znaki także na przednówku. Taka pogoda negatywnie wpłynęła zarówno na uprawy zbóż ozimych, jak i jarych, czego efektem było zaorywanie prze rolników znacznych areałów tych upraw. Pomimo wystąpienia, a nawet kumulacji, tak negatywnych zjawisk zbiory zbóż w kraju latem 2016 roku wcale nie muszą być katastrofalnie niższe, niż w latach ubiegłych.
Dzisiaj chcieliśmy podać nieco informacji potwierdzających tę tezę.
Otóż GUS podał wstępne szacunki mówiące o wzroście aż o 30% areału zasiewów zbóż jarych w stosunku do ubiegłego sezonu. Wiosną tego roku obsiane zostało ponad 3,0 mln ha jarymi zbożami podstawowymi i mieszankami zbożowymi, tj. o 700 tys. ha więcej, jak przed rokiem (w 2015 roku 2,3 mln ha).
Przypomnijmy, że do połowy maja zaorane zostało w kraju prawie 400 tys. ha zbóż ozimych.  Tak więc zwiększone wiosenne zasiewy jare z nawiązką rekompensują straty w oziminach. Faktem jest, że mamy również straty spowodowane suszą w zbożach jarych, ale wg stanu na 10 czerwca br. (IUNG) dotyczy to ok. 4,2% areału.
Oto jaką mamy sytuację w poszczególnych rodzajach zbóż:
# pszenica:
- ozima – zaorane 245 tys. ha,
- jara – wzrost zasiewów o 215 tys. ha
# pszenżyto:
- ozime – zaorane 85 tys. ha,
- jare – spadek zasiewów o 26 tys. ha
 # jęczmień:
- ozimy – zaorane 52 tys. ha,
- jary – wzrost zasiewów o 190 tys. ha
Dla pełnego obrazu podajmy jeszcze kilka danych dotyczących powierzchni upraw zbóż ozimych w obecnym sezonie:
- pszenica ozima - 1,9 mln ha (spadek o 235 tys. ha w stosunku do areału sprzed roku),
- pszenżyto - 1,0 mln ha (spadek o 280 tys. ha),
- jęczmień – 0,2 mln ha (spadek o 53 tys. ha),
- żyto – 1,0 mln ha (wzrost o 240 tys. ha),
- mieszanki zbożowe (spadek o 170 tys. ha).



Wasze komentarze (0)

dodaj komentarz

* Pola wymagane
dodaj odpowiedź:
Nick*
Treść*
Oświadczam, że zapoznałem sie z regulaminem dodawania komentarzy.
Przepisz kod z obrazka:
token

Wstecz