Zioła

Czarnuszka

Czarnuszka
Dodano: 03/06/2019

Czarnuszka siewna jest rośliną z rodziny jaskrowatych. Pochodzi z terenów obecnie Iraku i Turcji. Rośnie dziko w basenie Morza Śródziemnego.
Czarnuszka znana jest od tysięcy lat. W grobowcu Tutenchamona (XIV w. p.n.e.) archeolodzy znaleźli dzbany z pozostałości oleju z czarnuszki. Hipokrates stosował ją na problemy trawienne. Od wieków stosowana na najprzeróżniejsze choroby i dolegliwości. Jest jedną z nielicznej grupy roślin posiadających najsilniejsze właściwości lecznicze. Jest ziołem, które poddane zostało setkom badań naukowych, które w większości potwierdzały przypisywane mu prozdrowotne właściwości. 
Potwierdzają one jej niesamowite właściwości lecznicze i to tak niezwykłe, że została ona nazwana „cudownym ziołem”.
Czarnuszka jest roślina o wysokiej zawartości olejów (ok. 40%) i są to najcenniejsze dla organizmu niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT): kwas linolowy (omega6), kwas oleinowy (omega9) i kwas alfa-linolenowy (omega3). W oleju tłoczonym z nasion czarnuszki ich łączna zawartość sięga 85% jego składu.


Olej z czarnuszki zawiera także witaminę E, beta-karoten, sterole, przeciwutleniacze i biotynę. Ale za jeden za najważniejszy składników uważany jest tymochinon, któremu przypisywana jest większość właściwości leczniczych tego zioła – szczególnie w zakresie oddziaływania na choroby nowotworowe. 
Olej z czarnuszki był wykorzystywany do leczenia od czasów starożytnych przez medycynę grecką, rzymską czy muzułmańską.
Był tak skuteczny, że już wtedy zyskał miano „lekarstwa na wszystkie choroby z wyjątkiem śmierci”. Ze względu na swoją cenę był też nazywany zlotem faraonów” i „czarnym złotem”. W dzisiejszych czasach też należy do zdecydowanie najdroższych olejów.


Czarnuszka leczy lub wspomaga leczenie wielu chorób i schorzeń, jak np.:
- osłabienie odporności, kaszel, zapalenie oskrzeli, zapalenie gardła, przeziębienia,
- obniża poziom złego cholesterolu,
- obniża ciśnienie krwi,
- wspomaga leczenie nowotworów,
- katar sienny,
- astma,
- cukrzyca,
- wirusowe zapalenie wątroby typu C i choroba wątroby NAFLD,
- niepłodność (zwiększa liczbę plemników),
- stany zapalne skóry, łuszczyca, egzema,
- reumatoidalne zapalenie stawów.
Czarnuszka, jak i olej z niej tłoczony, stosowane są w leczeniu wielu schorzeń.


Działanie antybakteryjne.
Potencjał tego zioła naukowcy najlepiej udokumentowali wykazując jego silne właściwości antybakteryjne. W jednym z takich badań oddziaływaniu oleju z czarnuszki poddane zostało prawie 150 szczepów bakterii, w większości odpornych na antybiotyki. Okazało się, że tam, gdzie antybiotyki już sobie nie radzą, olej z czarnuszki zwalczył niemal 2/3 szczepów tych bakterii. Badania porównawcze skuteczności antybakteryjnej tego oleju z pięcioma najsilniejszymi antybiotykami wykazały, że był on znacznie skuteczniejszy w zwalczaniu bakterii od każdego z nich.  


Wzmacnia odporność.
Posiada silne właściwości antyoksydacyjne, antybiotyczne i antyhistaminowe. Z tych względów szczególnie polecana jest dla osób ulegającym częstym infekcjom, a także dla alergików.


Obniża poziom złego cholesterolu i ciśnienie krwi, zapobiega miażdżycy.
Czarnuszka uelastycznia naczynia krwionośne i przeciwdziała ich twardnieniu chroniąc je przed zakrzepami, utrudnia także tworzenie się blaszek miażdżycowych.  Właściwości te zawdzięcza wchodzącymi w jej skład niezbędnym nienasyconym kwasom tłuszczowym omega6, omega9 i omega3.


Wspomaga leczenie nowotworów, m.in. płuc, trzustki.
Badania przeprowadzone przez naukowców z Filadelfii wykazały, że tymochinon wchodzący w skład oleju z czarnuszki nie tylko hamuje rozwój, ale również niszczy komórki nowotworowe trzustki i płuc i to ze skutecznością przekraczającą 80%. Skuteczny okazał się również w zwalczaniu raka piersi i glejaka mózgu.


Działanie przeciwgrzybiczne.
Olej z czarnuszki bezwzględnie niszczy grzyby, pleśnie i drożdżaki. Egipscy naukowcy zbadali jego oddziaływanie na 30 patogenów. W każdym przypadku czarnuszka w 100% blokowała ich rozwój.


Wspomaga kontrolę nad cukrzycą.
Codzienna dawka 2 gramów czarnuszki redukuje uwalnianie glukozy, silnie poprawia sprawność komórek beta odpowiadających za wydzielanie insuliny i amyliny, co ułatwia utrzymanie cukrzycy pod kontrolą.


Wspomaganie leczenia astmy i alergii.
Badania naukowców niemieckich i irańskich przeprowadzone przed kilkunastu laty udowodniły skuteczność oleju z czarnuszki w leczeniu alergii oraz pozytywne jego oddziaływanie w przypadku leczenia astmy skutkujące nawet tym, że możliwe było zmniejszenie dawek przyjmowanych leków na astmę. 

Olej z czarnuszki identycznie, jak rozgniecione nasiona, ma charakterystyczny intensywny smak pieprzno-ostry i mocny korzenny aromat. Pełnię swoich właściwości ma olej tłoczony na zimno i na zimno powinien być spożywany, aby zachował swoje cenne właściwości.

Nasiona czarnuszki mogą być dodawane do sałatek warzywnych i owocowych, sosów, tłustych mięs, makaronów, kasz, ryżów, do pieczenia chleba. Ale także do kiszenia ogórków, kiszonej kapusty
Mieloną można używać jako substytut pieprzu do kanapek, sałatki z pomidorów, itp.
Olej z czarnuszki wzbogaca smak sałatek warzywnych i owocowych, past do pieczywa, twarogów.



Wasze komentarze (0)

dodaj komentarz

* Pola wymagane
dodaj odpowiedź:
Nick*
Treść*
Oświadczam, że zapoznałem sie z regulaminem dodawania komentarzy.
Przepisz kod z obrazka:
token

Wstecz