Zioła

Len

Len
Dodano: 07/07/2021

Len jest rośliną oleistą i włóknodajną wywodzącą się z Bliskiego Wschodu. Zaliczany jest do grupy najstarszych roślin uprawnych. Uprawiany był już w starożytności – lnianą odzież znajdowano w egipskich grobowcach.

Roślina osiąga długość 30 cm do 70 cm. Nasiona lnu to popularne siemię lniane. 

 Len dojrzewa w miesiącach wakacyjnych. Dawniej roślin się nie ścinało, lecz wyrywało, gdyż na całej ich długości występują włókna. Po wyrwaniu zostawiało się je na polu do wysuszenia. Wtedy nasiona lnu dojrzewały. 

Len zalicza się do bardzo nielicznej grupy roślin, które mogą być w całości wykorzystywane. Obecnie len produkuje się przede wszystkim dla najcenniejszej jego części: nasion. Intensywna uprawa powoduje, że podczas zbiorów roślinę się ścina, a nie wyrywa, przyspieszając w ten sposób cały proces. 

 

Wykorzystanie lnu:

- nasiona szeroko wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym oraz medycynie ludowej. Wytwarza się też z nich olej oraz makuch lniany przeznaczany wraz z plewami (torebki nasienne) na pasze, 

- łodygi z korzeniami, z których otrzymuje się: 

         - włókna długie z części środkowej łodygi – produkuje się z nich przędze czesankowe i osnowowe,

         - włókna krótkie z części wierzchołkowej łodygi z korzeni – produkuje się z nich przędze zgrzebne,

- paździerze, czyli połamane i zdrewniałe części łodyg powstałe w procesie pozyskiwania włókna. Wytwarza się z nich płyty paździerzowe,

- z pozostałych odpadów produkuje się wysokiej jakości papier. 

 

Najcenniejszą dla farmacji i zielarstwa częścią rośliny są nasiona zwane potocznie siemieniem lnianym. Zawiera ono związki śluzowe, sterole, białka, enzymy, kwasy organiczne (np. askorbinowy), sole mineralne (np. cynku, magnezu, żelaza). No i co najważniejsze nasiona lnu  charakteryzują się wysoką zawartością oleju (ok. 35%) bogatego w kwasy nienasycone (linolenowy, linolowy), trochę mniej w kwasy nasycone, a przy tym co bardzo ważne w bardzo dobrych proporcjach do kwasów nienasyconych, oraz w fitosterole, a także w spore ilości witaminy E.

W celach leczniczych i profilaktycznych wykorzystuje się zarówno nieprzetworzone nasiona, jak i wytłoczony z nich olej oraz makuch będący pozostałością po wytłoczeniu z siemienia lnianego oleju. Wszystkie te produkty stosuje się zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. 

 

Siemię lniane stosowane jest w całości, a także zmielone. Tu bardzo ważna uwaga. Nasiona lnu po zmieleniu należy spożyć w ciągu piętnastu minut, gdyż zmielone – pozbawione chroniącej nasiono zewnętrznej osłonki - bardzo szybko się utleniają, jełczeją i nie dość, że tracą swoje prozdrowotne właściwości, to  stają się wręcz szkodliwe. 

 

Siemię lniane:

- niezastąpione w chorobie wrzodowej. Nasiona lnu zwierają śluzy, które powlekając błony śluzowe przewodu pokarmowego chronią go przed kwasami, w tym żołądkowymi – najgroźniejszymi w przypadku choroby wrzodowej,

- jest skuteczne w zwalczaniu zapalenia oskrzeli; łagodzi chrypkę i kaszel, zarówno suchy, jak i mokry, 

- obniża poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi jednocześnie zwiększając poziom dobrego (HDL), a także cukru i lipidów, 

- przyspiesza regenerację: stosowany wewnętrznie błon śluzowych oraz zewnętrznie skóry; przyspiesza proces leczenia skóry w przypadku oparzeń i odmrożeń, 

- nawilża skórę, poprawia jej elastyczność i utrzymuje optymalny poziom jej nawilżenia,

- świetnie odżywia skórę głowy, regeneruje i wzmacnia włosy wraz z ich cebulkami,

- zapobiega zaparciom, wspomaga regularne wypróżnianie, trawienie oraz perystaltykę jelit,  

- zmniejsza ryzyko nadciśnienia, chorób serca i miażdżycy,

 

Olej lniany:

- obniża we krwi poziom złego cholesterolu (LDL) i podwyższa poziom dobrego (HDL),

- przeciwdziała tworzeniu się blaszek miażdżycowych tym samym zapobiega  zawałom,

- wspaniały dla skóry. Optymalnie nawilża ją. Dzięki dużej zawartości witaminy E wygładza cerę, opóźnia starzenie się skóry i powstawanie zmarszczek. W przypadku chorób skóry działa tak samo, jak siemię lniane, 

- wspomaga leczenie nowotworów. Badania lekarskie wykazały, że działa przeciw zapalnie zwalczając jednocześnie wolne rodniki,

-  reguluje wypróżnienia, poprawia perystaltykę jelit. Jest to szczególnie ważne dla osób starszych,

- niezastąpiony w leczeniu stanów zapalnych przewodu pokarmowego, choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy,

- przyspiesza przemianę materii i oczyszcza wątrobę. Pomaga usuwać złogi kałowe z jelit tym samym pomaga pozbyć się nadmiaru tłuszczu z okolic brzucha. 

 

Na zakończenie BARDZO WAŻNE:

Olej lniany:

1/ przechowywać w zamkniętym naczyniu, w ciemnym, chłodnym miejscu (max. do 10 stopni Celsjusza) – najlepsza lodówka,

2/ spożywać wyłącznie na zimno,

3/ po otwarciu nadaje się do spożycia przez 3 miesiące (później robi się szkodliwy). Nie spożywać, jak zgorzknieje. 

4/ zamrożony (np. w słoiku, ma konsystencję wazeliny) można przechowywać do 12 miesięcy,

5/ siemię lniane spożywać natychmiast po zmieleniu – najpóźniej do 15 minut (zmielone błyskawicznie się utlenia, jełczeje i staje się szkodliwe),

6) w miarę możliwości sprawdzać, czy jest dobrej jakości, bo złej może szkodzić. Można sprawdzać skład, czy opakowanie jest właściwe, sposób przechowywania w sklepie.  

 

Odwar z nasion lnu

Jedną łyżkę siemienia lnianego zalać szklanką wody i powoli gotować pod przykryciem przez 10 minut. Po ostygnięciu można przecedzić. Pić po ½ szklanki rano i wieczorem jako środek na podrażnienia żołądka.

 

Napar z nasion lnu

Jedną łyżkę siemienia lnianego zalać szklanką wrzątku i odstawić pod przykryciem na 10 minut. Pić rano i wieczorem w celu regulacji wypróżnień, łagodzenia podrażnień żołądka i dwunastnicy, czy też oczyszczenia oskrzeli. Naparu można używać do przemywania skóry w przypadku poparzeń, odmrożeń, czy też chorób skóry, jak np. łuszczyca, półpasiec, wrzody, czyraki, cysty, trądzik.

 

Siemię lniane wspaniale wzmacnia włosy

 

Składniki: 2 łyżki siemienia lnianego, 1 szklanka wody. 

1/ siemię zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia,

2/ gotować na małym ogniu przez kilka minut, aż ziarenka uwolnią żel (ok. 5 minut od zagotowania),

3/ przecedzić przez sitko,

4/ dodać 1 łyżkę miodu i mieszać do rozpuszczenia,

5/ odstawić do ostudzenia (letnia temperatura),

6/ umyć głowę szamponem i lekko osuszyć ręcznikiem, 

7/ wcierać żel w umyte, mokre włosy i skórę głowy (ważne – w ,

8/ założyć czepek i owinąć głowę ręcznikiem,

9/ spłukać minimum po 30-45 minutach,

10/ stosować 1-2 razy w tygodniu.

Nie trzeba już używać odżywki.



Wasze komentarze (0)

dodaj komentarz

* Pola wymagane
dodaj odpowiedź:
Nick*
Treść*
Oświadczam, że zapoznałem sie z regulaminem dodawania komentarzy.
Przepisz kod z obrazka:
token

Wstecz