Zioła
Rumianek -
Dodano: 07/07/2019Rumianek – „kwiat dzieciństwa”.
Rumianek pospolity pochodzi ze wschodnich wybrzeży Morza Śródziemnego. Stąd rozprzestrzeniał się na cały świat. Łodyga tego kwiatka osiąga 15 do 50 cm długości. W górnej części jest rozgałęziona, a na jej końcach tworzą się kwiaty o średnicy 1,5 do 2,5 cm z żółtym środkiem okolonym białymi płatkami. W czasie kwitnienia intensywnie pachnie.
Rumianek to kwiat znany nam od wczesnego dzieciństwa. Do tego kojarzy się nam bardzo przyjemnie, bo z ciepłymi, słonecznymi dniami. Dniami wiosennymi i wakacyjnymi, czyli z najprzyjemniejszym okresami dzieciństwa. Kwitnie od maja do września na łąkach, polach, w przydrożnych rowach, na brzegach rzek, w ogrodach - wszędzie Do tego po prostu rzuca się w oczy i jest bardzo fotogeniczny ze swoimi koszyczkami kwiatowymi z żółtym środkiem otoczonym bielutkimi płatkami. Na pytanie „jak wygląda typowy kwiatek”? dzieci najczęściej opisują go na podobieństwo koszyczka rumianku.
Który kilkulatek nie śpiewał:
„kwitną sobie na łące,
maki, chabry i rumianki pachnące”?
Także na rysunkach tworzonych przez przedszkolaków pojawia się on powszechnie. Po prostu „kwiat dzieciństwa”.
Stwierdzenie to znajduje również potwierdzenie w życiu codziennym malucha. Herbatka rumiankowa należy do tych medykamentów w medycynie ludowej, które najczęściej są stosowane w częstych przypadłościach spowodowanych z kolką, zaparciami, czy też infekcjami jamy ustnej naszych bobasów.
Kwiaty rumianku mają wiele właściwości prozdrowotnych, ale rzadko kto wie, że są one jadalne. A dzięki temu, że ładnie się prezentują, można nimi przyozdabiać wiele potraw jak np. galaretki, ciasta, sałatki, a nawet zupy.
Działania prozdrowotne rumianku:
- rozkurczowe - zmniejsza nadmierną kurczliwość mięśni w przewodzie pokarmowym, łagodzi kolkę, skraca trwanie biegunki,
- przeciwwrzodowe – wspomaga regenerację błony śluzowej żołądka dzięki czemu łagodzi objawy choroby wrzodowej, zapobiega nadkwaśności żołądka, przyspiesza trawienie ciężkostrawnych potraw, jest skutecznym środkiem wiatropędnym,
- przeciwzapalne – kwiat rumianku można wykorzystywać zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Przy pierwszych oznakach przeziębienia wskazane jest picie herbatki hamującej rozwój stanu zapalnego. Inhalacje ułatwiają oddychanie i rozrzedzają wydzielinę w układzie oddechowym. Zewnętrznie często stosuje się okłady przy schorzeniach oczu – zapalenia spojówek, jęczmień,
- przeciwgrzybiczne – wspomaga leczenie zakażeń m.in. drożdżakami,
- przeciwdepresyjne – redukuje stres, uspokaja nerwy, odpręża, wycisza, ułatwia zasypianie,
- przeciwastmatyczne – inhalacje łagodzą ataki astmy, udrażniają drogi oddechowe przy katarze i zapaleniu zatok,
- przeciwcukrzycowe – zmniejsza wzrost glukozy we krwi, chroni trzustkę,
- regenerujące skórę – okłady z naparów z rumianku wspomagają gojenie ran, także powstałych w wyniku oparzeń, zmniejsza owrzodzenia, opuchlizny i obrzęki. Skóra twarzy przemywana naparem z rumianku staje się zdrowa, miękka w dotyku, zmniejszają się opuchlizna i wory pod oczami,
- łagodzące bóle miesiączkowe i mdłości w okresie ciąży,
- wzmacniające i odżywiające włosy – płukanka z rumianku zapobiega wypadaniu włosów, wzmacnia cebulki, zapobiega pojawianiu się łupieżu, rozjaśnia i nadaje połysk włosom.
UWAGA! Rumianek należy ostrożnie stosować w przypadku prowadzenia kuracji farmaceutycznych, gdyż może intensyfikować działanie przyjmowanych lekarstw.
Napar z rumianku.
Dwie łyżki kwiatów rumianku zalać pół litrem wrzątku i parzyć pod przykryciem przez 15 minut. Przecedzić. Pić 3 razy dziennie po pół szklanki między posiłkami.
Napar stosuje się w przypadku kolki, wzdęć, stanów zapalnych jamy ustnej oraz do okładów na owrzodzenia, oparzenia, zapalenie spojówek, jęczmienia na oku.
Wstecz
Wasze komentarze (0)
dodaj komentarz