Zioła
Mięta - zioło otwierające umysł.
Dodano: 02/07/2021Mięta – zioło „otwierające umysł”.
Mięta znana nam jest od wczesnego dzieciństwa. Należy do roślin powszechnie występujących na świecie. Towarzyszy ludziom zapewne od zarania dziejów. Wzmianki o niej można znaleźć już w mitologii greckiej. Starożytni Grecy i Egipcjanie stosowali ją powszechnie do odświeżania oddechu, higieny intymnej, ale także jako perfum. W Egipcie stanowiła jeden z głównych składników mieszanki ziół wykorzystywanej do balsamowania ciał.
Uczniowie Pliniusza Starszego nosili na głowach wianki z mięty, gdyż uważano, że zioło to nie tylko łagodzi migreny, ale przede wszystkim otwiera umysł.
Napar z mięty często stosowano przy bólach migrenowych. Jednak najczęściej roślina ta sprawdzała się w leczeniu przypadłości żołądkowo-jelitowych, bólach brzucha, wzdęciach, szczególnie powodowanych spożywaniem potraw ciężkostrawnych. Z tych względów była też używana jako przyprawa przeciwdziałająca tego rodzaju dolegliwościom.
Właśnie jako przyprawa liście mięty znajdują najszersze zastosowanie w dzisiejszej kuchni. Najczęściej dodaje się je do napojów, którymi gasimy pragnienie w czasie upałów. Dobrze komponują się także z sałatkami, twarożkami, ale też z ziemniakami oraz jagnięciną.
Mięta ma liczne właściwości prozdrowotne, a w przypadku niektórych schorzeń także lecznicze.
Mięta:
1. Wspiera procesy trawienia – wspomaga wydzielanie żółci i soków trawiennych. Łagodzi podrażnienia żołądka. Działa rozkurczająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Pomaga w leczeniu zaburzeń trawienia i ich objawów, takich jak wzdęcia i zaparcia.
Przyczynia się do tego przede wszystkim zawarty w liściach mentol, który zwiększający wydzielanie żółci i działając mocno wiatropędnie.
W postaci herbaty można spożywać zwłaszcza po większych i ciężkostrawnych posiłkach. Jako suplement diety wspomagający trawienie i przyswajanie pokarmów – zwiększa wydzielanie soków trawiennych - mięta wskazana jest także dla dzieci cierpiących na nudności, zaparcia lub wzdęcia. Aby zapobiec nawracającym dolegliwościom, zalecane jest picie herbaty miętowej trzy razy dziennie. Jej stosowanie jest nieocenione przy nieżycie żołądka, a także przy tzw. syndromie „drażliwego jelita”.
2. Działa przeciwbólowo – olejek miętowy łagodzi migreny i bóle głowy. W tym celu należy nim nacierać czoło, skronie i szyję.
3. Wykazuje silne działanie antybakteryjne i antywirusowe. Jest skuteczna w walce z bakteriami wywołującymi dolegliwości przewodu pokarmowego, ale także z Salmonellą, E. coli czy gronkowcem złocistym. Zalecana przy leczeniu grypy, przeziębień, zapalenia zatok.
4. Ma działanie uspokajające, dodaje energii – działa tonizująco na układ nerwowy, dlatego pomaga się w łagodzeniu stresu, lęków, niepokoju. Pomaga w leczeniu bezsenności, relaksowaniu się, wyciszeniu. Ułatwia koncentrację.
Herbatka lub napar z mięty są pomocne w udrażnianiu zatkanych zatok, gdyż zżarty w niej mentol ułatwia przepływ powietrza w jamie nosowej.
5. Działa przeciwzapalnie, przeciwświądowo i znieczulająco – w tym celu stosuje się liście mięty w postaci mazideł. Mazidła takie przyspieszają gojenie się pęcherzy, także spowodowanych opryszczką. W przypadku zagrożenia nawrotami tej choroby nacieranie liśćmi mięty można stosować profilaktycznie.
6. Łagodzi schorzenia układu oddechowego – mentol zawarty w liściach mięty zmniejsza przekrwienia gardła, ma działanie wykrztuśne. Wspomaga leczenie astmy, kaszlu, zapaleń zatok i oskrzeli.
UWAGA! W przypadku nadkwaśności żołądka mięta może powodować nasilenie dolegliwości.
Herbata z mięty pieprzowej – przepis
Zalać 1 łyżkę liści 1,5-2 szklankami wrzącej wody i naparzać pod przykryciem przez 10 minut. Przecedzić. Pić po pół szklanki na 1 godzinę przed jedzeniem w nieżytach żołądka i braku łaknienia. Po posiłku napar można stosować jako środek rozkurczowy, wiatropędny i żółciopędny.
Do płukania jamy ustnej i gardła można sporządzić napar z 1 łyżki liści na 1 szklankę wrzącej wody.
Wstecz
Wasze komentarze (0)
dodaj komentarz