Zioła
Czosnek - zioło przez jednych uwielbione, przez innych znienawidzone.
Dodano: 23/07/2021Czosnek pochodzi z Azji Centralnej. Zaczęliśmy go uprawiać około 3 tysięcy lat p.n.e. W starożytnej Europie sukcesywnie odkrywano coraz więcej jego zdrowotnych właściwości. Dzięki temu stawał się coraz popularniejszy szczególnie w basenie Morza Śródziemnego w Grecji, Egipcie i Rzymie. Sława tego zioła była tak wielka, że podczas budowy piramidy Cheopsa (ok. XVII p.n.e.) z rozkazu samego faraona robotnicy codziennie otrzymywali jego porcję. Powszechnie wiadome było wtedy, że czosnek dodawał siły i energii, zapobiegał chorobom, zwalczał zakażenia i pomagał usuwać pasożyty z organizmu. W Grecji i w Rzymie z tych samych względów spożywali go gladiatorzy i legioniści rzymscy. Hipokrates zalecał go na choroby układu oddechowego i pokarmowego.
W Polsce czosnek znany jest mniej więcej od przełomu końca XII wieku, a trafił do nas prawdopodobnie w trakcie najazdów tatarskich. W wieku XVII i później czosnek wraz z cebulą stanowił główną przyprawę kuchni ubogiej wsi, ponieważ były to produkty względnie dostępne. Równie dużym powodzeniem cieszył się również w kuchni naszej szlachty i magnaterii.
Diametralnie inaczej był postrzegany w ówczesnych Niemczech i Francji, gdzie uznawany był za pokarm dla pospólstwa.
W polskiej medycynie ludowej czosnek stosowano przy chorobach układu pokarmowego (robaczyca), oddechowego (z mlekiem i miodem), przy bólu zębów oraz chorobach zakaźnych (tyfus, żółtaczka, grypa, infekcje).
Skąd ta sława czosnku?
Roślina ta ma wiele niezwykłych właściwości. Przede wszystkim jest bardzo skutecznym naturalnym antybiotykiem zwalczającym infekcje i hamującym rozwój bakterii w organizmie. Z dużym powodzenie stosowany też w celu obniżenia ciśnienia krwi.
Pamiętajmy jednak, że maksymalną swoją moc czosnek uwalnia w stanie surowym. Dodatkowo, aby tego maksa uzyskać, minimum na 10 minut przed jego spożyciem należy ząbek czosnku zmiażdżyć, żeby porozrywać wiązania pomiędzy jego włóknami.
Wystarczy regularnie raz dziennie zjadać jeden ząbek czosnku, aby już po kilku tygodniach odczuć jego pozytywne oddziaływanie. Jednak wiele osób rezygnuje z jego konsumpcji ze względu na mało przyjemny zapach rozprzestrzeniany przez zjadaczy tego zioła. I tu można zastosować sposób znany w naszym kraju już od XVIII wieku. Otóż wraz z czosnkiem należy spożywać spore ilości natki pietruszki. Właśnie nać pietruszki potrafi niwelować tę największą wadę czosnku.
Na jakie dolegliwości można stosować czosnek? Otóż czosnek:
1.Chroni przed infekcjami, także powodowanymi przez wirusy (w tym grypy), oraz przeziębieniami. Już od początku XIX wieku medycyna ludowa zalecała w przypadku chorób i przeziębień picia gorącego mleka z miodem i czosnkiem. Napój ten rozgrzewa, udrażnia układ oddechowy, obniża gorączkę, ułatwia odkrztuszanie.
2.Hamuje rozwój bakterii. Związki siarki, które zawiera są naturalnym antybiotykiem w wielu przypadkach skuteczniejszym od penicyliny. Badania wykazały, że jest skuteczny nawet tam, gdzie nieskuteczne okazują się uznane antybiotyki (spowalnia, a nawet wstrzymuje ekspansję bakterii paciorkowca, pałeczek okrężnicy, gronkowca). Dodatkowo czosnek likwidując bakterie groźnych chorób, nie niszczy przy tym naturalnej flory bakteryjnej organizmu.
3.Unicestwia pasożyty układu pokarmowego. Właśnie dzięki właściwościom antybakteryjnym jest wyjątkowo skutecznym lekarstwem również w przypadku usunięcia z układu pokarmowego takich pasożytów, jak tasiemce, owsiki, glisty.
4.Obniża ciśnienie krwi, chroni przed udarem oraz zawałem. Znacznie obniża lepkość krwi dzięki czemu działa przeciwzakrzepowo. Ważny w profilaktyce przeciwdziałania udarom mózgu i zawałom dzięki temu, że powoduje rozkurcz naczyń krwionośnych.
Liczne badania wykazały, że regularne spożywanie czosnku potrafi obniżać ciśnienie krwi.
5.Spowalnia starzenie się organizmu. W zdecydowany sposób spowalnia tworzenie się pajęczaków, żylaków, leczy wypryski oraz grzybice. Zwalcza oraz spowalnia postawanie wolnych rodników. Powoduje zdrowy, ładny wygląd skóry dzięki licznym witaminom i minerałom, które zawiera.
6.Wspomaga trawienie. Wspomaga wydzielanie żółci. Przeciwdziała wzdęciom. Dlatego jest zalecany przy spożywaniu ciężkostrawnych potraw.
7.Działa antynowotworowo. Liczne badania udowadniają, że dzięki licznym przeciwutleniaczom jego systematyczne spożywanie w dużym stopniu obniża zagrożenie zachorowania na nowotwory układu pokarmowego (żołądka, jelita grubego, okrężnicy).
Na zakończenie przepis na „winko z czosnku”, którym nasze babcie skutecznie uodporniały swoje małe pociechy przed infekcjami. Szczególnie zalecane dla dzieci uczęszczających do żłobków i przedszkoli.
„Winko z czosnku”.
1.Przecisnąć przez praskę ć 6 ząbków czosnku i dodać sok z 1 cytryny.
2.Zalać 1 szklanką letniej, przegotowanej wody.
3.Zostawić pod przykryciem w ciemnym miejscu na 24 godziny.
4.Przecedzić zalew do ciemnej butelki i uzupełnić letnią, przegotowaną do ½ litra.
5.Przechowywać w butelce zamkniętej naturalnym korkiem.
6.Wypijać codziennie przed snem kieliszek:
- dorośli 30 ml mikstury,
- dzieci 10-15 ml mikstury rozcieńczone wodą do 30 ml.
7.Kurację prowadzić przez 2 tygodnie. Po miesiącu powtórzyć.
Wstecz
Wasze komentarze (0)
dodaj komentarz