Inne

Żurawina

Żurawina
Dodano: 24/05/2020

Żurawina należy do tej samej rodziny krzewinek wrzosowatych, zimozielonych, co borówka brusznica i czarna jagoda. Powszechnie występuje na półkuli północnej w Europie, Ameryce Północnej i Azji. Sprzyja jej klimat umiarkowany. W Polsce w stanie dzikim rośnie na terenach podmokłych, bagnach i torfowiskach. Uprawia się żurawinę błotną (owoce do 1 cm średnicy) oraz żurawinę wielkoowocową (2 cm), zwaną także żurawiną amerykańską. Ze względu na swoją wielkość jest ona u nas zdecydowanie popularniejsza.

 

W Polsce żurawina cieszyła się wielką sławą od stuleci. Była szeroko wykorzystywana w kuchni. Robiono z niej moc przetworów na trudne czasy zimy i przedwiośnia: soki, konfitury, galaretki, a w upały napoje orzeźwiające. Często jej owoce dodawano do kiszenia kapusty, co chroniło ją przed rozwojem szkodliwej flory bakteryjnej. Dzięki naturalnemu kwasowi benzoesowemu (popularny konserwant żywności), którego zawiera znaczące ilości, szczelnie zamknięte owoce żurawiny można przechowywać nawet kilka miesięcy. W postaci wysuszonej jej owoce nie tracą swoich niezwykłych właściwości nawet przez kilka lat. Obecnie coraz większą popularnością cieszy się ich przechowywanie w stanie zamrożonym. Zachowują wtedy swoje właściwości nawet przez rok. 

Jeszcze większym poważaniem niż w kuchni cieszyły się te owoce oraz sok z nich wyciskany, w medycynie ludowej. Był i jest obecnie stosowany w profilaktyce oraz w leczeniu, jak i wspomaganiu tradycyjnego leczenia wielu schorzeń, chorób, czy infekcji. Jako środek wzmacniający odporność, jak też przeciwgorączkowy i napotny. 

Największe uznanie zyskał w leczeniu infekcji dróg moczowych: zapalenia nerek, pęcherza moczowego i moczowodów. 

Jego skuteczność w przypadku tych schorzeń potwierdziły liczne badania medyczne przeprowadzane w drugiej połowie XX wieku.

Wykazały one, że owoce żurawiny zawierają procyjanidy, które utrudniają rozwijanie się w drogach moczowych pałeczki okrężnicy powodującej stany zapalne tych narządów. Prowadzone w tym zakresie kierunkowe badania udowodniły, że wyciąg z jej owoców potrafi zniszczyć w układzie moczowym nawet 80% bakterii, które wcześniej oparły się działaniu antybiotyków.  

Żurawina należy do grupy owoców najlepiej przebadanych pod względem swoich leczniczych walorów.  

 

Przez ostatnie kilkadziesiąt lat skuteczność oddziaływania wyciągów z owoców żurawiny w profilaktyce i leczeniu szerokiej gamy chorób i schorzeń potwierdzona została w setkach badań naukowych prowadzonych w laboratoriach i klinikach na całym świecie. 

Owoce żurawiny, wyciągi i sok z nich:

- wspomagają leczenie infekcji i chorób układu moczowego: nerek, moczowodów, pęcherza moczowego. Systematyczne spożywanie soku żurawinowego przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych, a niejednokrotnie powoduje także ich rozpuszczanie. 

- łagodzą objawy choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy,

- ze względu na bardzo wysoką obecność antyutleniaczy są zalecane w profilaktyce chorób nowotworowych i układu krążenia.  Owoce żurawiny obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy, wzmacniają tętnice oraz serce, a tym samym ryzyko zawału. Zmniejszają zagrożenie tworzenia się zakrzepów w tętnicach, a profilaktyczne picie soku z żurawiny zdecydowanie zmniejsza rozległość zawałów. 

- zmniejszają poziom złego cholesterolu (LDL) i trójglicerydów, a zwiększają dobrego cholesterolu (HDL). Uelastyczniają tętnice, żyły i naczynia krwionośne. 

- mają silne działanie antybakteryjne. Badania medyczne koncentrujące się na jej skuteczności w zwalczaniu bakterii E. coli oraz bakterii odpowiedzialnych za rozwój wrzodów żołądka i dwunastnicy, jednoznacznie potwierdzały jej pozytywne oddziaływanie. Dzięki właściwościom antybakteryjnym pomagają przy zwalczaniu wszelkich infekcji nimi spowodowanymi. 

- ochraniają przed rozwojem bakterii powodujących choroby dziąseł, przyzębia i zębów (próchnicy). 

- wspierają procesy usuwanie z organizmu toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii,

- przyspieszają gojenie się ran. Spowalniają proces starzenia się skóry, ujędrniają i uelastyczniają ją, działają nawilżająco, 

- wspomagają działanie leków w leczeniu chemioterapią zwiększając wrażliwość komórek nowotworowych na jej działanie. Bardzo skuteczne w profilaktyce chorób nowotworowych i w leczeniu, gdyż znacząco ograniczają możliwość rozwoju komórek rakowych, 

- przeciwdziałają zaparciom,

- hamują rozwój żylaków,

- są bezpieczne dla kobiet w ciąży,

- wspomagają odchudzanie. Systematyczne spożywanie świeżych owoców żurawiny, suszonych lub soku żurawinowego stymuluje proces przemiany materii jednocześnie wspomagając usuwaniu złogów i toksyn z jelit. Widoczne efekty w postaci regulacji stolca i ubywających kilogramów można zaobserwować dosłownie w ciągu kilku tygodni prowadzenia żurawinowej kuracji. 

 

Żurawina ma wiele zalet, ale jak we wszystkim, także w jej stosowaniu czasami trzeba zachować ostrożność: 

- nadmierne jej spożycie przez dzieci może spowodować u nich biegunkę,

- utrudnia wchłanianie wapnia, dlatego też jest niewskazana dla osób cierpiących na osteoporozę, 

- przeciwskazana dla osób mających wszczepioną zastawkę serca oraz przyjmujących leki przeciwzakrzepowe, gdyż może zwiększyć zagrożenie wystąpienia wybroczyn, wylewów lub krwotoków.  



Wasze komentarze (0)

dodaj komentarz

* Pola wymagane
dodaj odpowiedź:
Nick*
Treść*
Oświadczam, że zapoznałem sie z regulaminem dodawania komentarzy.
Przepisz kod z obrazka:
token

Wstecz