Państwa

Szwecja

Szwecja
Dodano: 30/07/2019

Szwecja jest państwem położonym w północnej części Europy na Półwyspie Skandynawskim. Jest jednym z kilku europejskich krajów wysuniętych najdalej na północ kontynentu. Szwecja graniczy z trzema państwami: Norwegią, Finlandią i Danią (poprzez most nad cieśniną Orsund). Długość granic lądowych wynosi 2208 km, z czego 1619 z Norwegią, natomiast długość wybrzeża aż 3218 km. Odległość pomiędzy miejscowościami Treriksroset na północy, a Smygehuk na południu kraju wynosi 1572 km.

 


Powierzchnia kraju wynosi 450,3 tys. km2 (z czego lądu 410,3 tys. km2) i pod tym względem plasuje się na 56. miejscu na świecie. Liczy 10,2 mln ludności (88. miejsce na świecie) i jest to najludniejszy kraj na Półwyspie Skandynawskim.
Największe miasta Szwecji to: Sztokholm - stolica kraju, którą zamieszkuje 1,5 mln mieszkańców, Goeteborg (570 tys.), Malmo (300 tys.), Uppsala (150 tys.) i Sollentuna (140 tys.).
 


Klimat w Szwecji jest bardzo zróżnicowany. Od umiarkowanego na południu – z chłodnymi, bardzo często pochmurnymi latami oraz zimną i także pochmurną zimą, do subarktycznego na północy kraju. Zróżnicowanie to świetnie ilustruje średnia roczna temperatura, która w 2017 roku na północy wynosiła -0,9 stopnia Celsjusza i 8,9 stopnia na południu (dla porównania w Polsce w 2017 r. 10,3).
W Szwecji większość terytorium porastają lasy (66%). Grunty orne, sady i użytki zielone zajmują wyjątkowo niewielką powierzchnię kraju – łącznie ok. 8%. Pomimo tego rolnictwo jest w stanie zaspokoić potrzeby wewnętrzne.


Podstawę rolnictwa stanowi hodowla bydła – przede wszystkim mlecznego, zlokalizowana głównie w południowo-środkowej części kraju, trzody chlewnej – na południu, owiec na Gotlandii i Olandii, drobiu oraz reniferów za kołem podbiegunowym.
Produkcja roślinna skupiona jest głównie na południu kraju. Uprawia się tu żyto, jęczmień, owies, pszenicę, rzepak, buraki cukrowe, ziemniaki. Również w tej części kraju ma miejsce produkcja owoców i warzyw.

Podstawowe dane dotyczące rolnictwa Szwecji (wg danych Eurostat 2015):
•    obszar upraw rolnych – 3,06 mln ha,
•    całkowita wartość produkcji rolniczej – 6,3 mld euro,
•    całkowita kwota przyznana na płatności bezpośrednie w latach 2015-2020 – 4,18 mld euro,
•    całkowita kwota na przyznana rozwój obszarów wiejskich w latach 2015-2020 – 1,49 mld euro,
•    odsetek ludności zatrudnionej w rolnictwie – 2,2 %,
•    liczba gospodarstw rolnych – 71,1 tys.,
•    średnia powierzchnia gospodarstwa rolnego – 43,0 ha (śr. w UE – 14,4 ha),
•    średnia wartość produkcji rolniczej na jedno gospodarstwo rolne – 88,6 tys. euro,
•    średnia wartość produkcji rolniczej na jeden hektar upraw rolnych – 2,1 tys. euro,
•    średnia dopłata obszarowa – 227 euro/hektar (w Polsce 207 euro/ha, średnio w UE 240 euro/ha).
Zwraca uwagę wyjątkowo mały udział areału upraw rolnych (3,06 mln ha) w stosunku do całej powierzchni kraju (450 tys. km2). Dla porównania w Czechach kraju o powierzchni ponad 6-krotnie mniejszej (79 tys. km2) areał upraw rolnych jest większy (3,48 mln ha). Ale najbardziej zdumiewające jest to, że krajowa produkcja rolna w pełni pokrywa zapotrzebowanie wewnętrzne. Co prawda za mało wytwarza się pszenicy czy żyta, ale za to w nadmiarze owsa i jęczmienia.


Szwecja jest też znaczącym eksporterem nabiału (masło, sery), mięsa (wołowina, wieprzowina).
Gruntów rolnych brakuje i z tego względu ich cena mocno rośnie. Według LRF Consult ceny ziemi ornej w 2017 roku przykładowo wynosiły: klasa I – 142 tys. zl/ha, Klasa II – 82 tys. zł/ha, klasa V (najniższa) – 29 tys. zł/ha. W stosunku do cen rok wcześniej ceny zmieniły się odpowiednio: klasa I – spadek o 3%, II – wzrost o 12% i klasa V – wzrost o 30%. 


Rolnictwo szwedzkie charakteryzują 2 cechy:
1/ jedynie co czwarte (28%) gospodarstwo rolne działało na pełny etat,
2/ gospodarstwa pełnoetatowe w 2017 r. posiadały 72% gruntów rolnych,
3/ w ciągu 10 lat (2007-2016) przyspieszył proces starzenia zarządców gospodarstwami pełnoetatowymi. Obecnie ponad 20% rolników zarządzających gospodarstwami pełnoetatowymi liczy więcej niż 64 lata, a 51% rolników ma ponad 51 lat. Jeszcze w 2007 roku udziały te wynosiły odpowiednio jedynie: 10% i 41%.



Wasze komentarze (0)

dodaj komentarz

* Pola wymagane
dodaj odpowiedź:
Nick*
Treść*
Oświadczam, że zapoznałem sie z regulaminem dodawania komentarzy.
Przepisz kod z obrazka:
token

Wstecz